Hírek

10 tipp hamburger készítéshez

Tény, hogy időről-időre mindenki megkívánja a különböző gyorsételeket, és betér az egyik gyorsétterem lánchoz vagy valamelyik hamburgereshez. Ritkábban saját magunk készítjuk el a
fogunkra való harapnivalót, amikor hamburgerre, gyrosra vagy pitára vágyunk. Pedig a saját magunk
által elkészített ételek sokkal finomabbak, ráadásul azt is tudjuk mi van az ételben, milyen minőségű
alapanyagok és összetevők.

A hamburger-sültkrumpli- üdítő kombináció önmagában nem ártalmas, de a helyes étrendben csak
kiegészítő jellegű lehet. Ha mindennap gyorsétteremben étkezünk, akkor a sóbevitelünk is a normális
fölé emelkedik, és kimerülnek ásványianyag- és vitamintartalékaink. A Ceres Sütő szezámmaggal
szórt hamburger zsemléből ízletes amerikai stílusú, különféle zöldségekkel gazdagított húspogácsás
szendvicset készíthetsz. Ketchuppal, hasábburgonyával kiegészítve akár komplett menüt is
összeállíthatsz. A házilag készített, „kézműves” hamburger finomabb, és jobb minőségű, mint a
gyorséttermi, ezért összeszedtünk 10 tippet, hogyan készíthetünk saját magunk jobb burgereket:

1. Darálja maga a saját marhahúsát!

Az előre csomagolt darált hús minőségéről egyáltalán nem tudunk meggyőződni: különböző
tehenek különböző részeiből készítik, sokszor zsíros darabokat felhasználva. A frissességről, a
tartósítószerekről, a szoros zsugorfóliás csomagolásról (ami a kész húspogácsákat például túl
tömörré teheti) nem is beszélve.
A mai háziasszonyok többsége persze nem tart otthon darálót, főleg nem nagy teherbírású,
elektromos berendezést, de egy kézzel hajtott modell is megteszi. Ha ilyet sem tudunk
kölcsönkérni, akkor alternatíva lehet megkérni a hentest, hogy a szemünk láttára, az általunk
kiválasztott, jó minőségű húsból daráljon. Ha ez sem megoldás, akkor pedig vágjuk 1
centiméteres darabokra a húst, oszlassuk el peremes tartóban, tegyük mélyhűtőbe 15 percre
(meg ne fagyjanak), majd éles késsel aprítsuk-lapítsuk.

2. Tarts mindent hidegen!

A hamburgerek formázásának titka a hideg. Mivel zsíros húsról van szó, kézmelegre lágyul és
még a munkapultra is képes odaragadni. És ha a kezén van a zsír, akkor nem a hamburgerben
van: vagyis nem lesz, ami kisüljön belőle és átjárja ízzel.
Darálás után győződjön meg arról, hogy a tengelyek, tárcsák, pengék környékén nem maradt
zsír – mindenhonnan gyűjtse össze a darabokat, és tegye az alapanyagot rövid időre a
fagyasztóba.

3. Mérje le a húspogácsákat!

Hogy az összes hamburger azonos ütemben tudjon sülni, ahhoz az kell, hogy a méretük (és a
formájuk is) azonos legyen. A szétosztott húst mérje le mérleggel, akár vonalzóval – vagy, ha
megbízik a szemmértékében, akkor hagyatkozhat önmagára is.

Tipp: Ha nagy, kövér húspogácsákat szeretne (6 dkg-os vagy nagyobb), akkor előfordulhat,
hogy felpúposodik a húspogácsa. Ennek elkerülésére a nagy pogácsákat két lemez között
süsse, vagy régimódi vasalóval nyomja le.

4. Használjon hőmérőt!

Grillezés közben minden férfiből előtör a macsó, és az ujjával nyomkodva akarja felmérni,
hogy átsült-e a hús. Ha csak nincs azbesztből a kezünk, vagy nem várjuk fel az egyik
próbaszeletet, egy három másodperces konyhai hőmérőt érdemes beszerezni. Pontos és
olcsó.

Tipp: mint minden húst, a hamburgert se felejtsük el pihentetni sütés után! Főleg a nagyobb,
8-10 dkg nál több húst tartalmazó burgereknél érvényes, hogy belülről még tovább sülnek és
fontos a pihentetés, hogy szaftos maradjon a husi.

Útmutató:

48 fokig a közepe nyers / piros
54 fokig közepesen átsütött (rózsaszín és meleg)
50 fokig közepes (teljesen rózsaszín, kezd kiszáradni)
65 fokig közepes – jól átsült között van (szürkés-rózsaszín, lényegesen szárazabb)
71 fokig átsütött (teljesen szürke, kedves benne a nedvesség)

5. Ízesíts bőkezűen!

Nem számít, milyen gondosan választotta ki a húst, az ízesítés nagyon sokat számít! Elég
lehet a só és a bors… Ezért használjunk frissen őrölt borsot, amivel sokkal teljesebb ízű,
ízletesebb aromát tudunk biztosítani, mint előre őrölt, erőtlenebb porral.
Sóból pedig használjunk nagyobb szemcséset (pl. kóser sót), és magasról szórjuk a
húspogácsákra, hogy egyenletesen fedje be azt.

Tipp: Ne hagyd, hogy mások mondják meg , milyen ízű legyen a burgered! Olyan bőkezűen
ízesíts, ahogy csak szerenéd. Salátát ehetsz másnap is!

6. Közben vagy utólag sózzunk?

Ahogy feljebb utaltunk rá: ne sózzuk a húst, amíg a pogácsák készen nincsnek. A só oldja a
rostokban, izmokban lévő fehérjét, amitől ázott hatású, virsliszerű lesz a burgerünk. Az
ízesítés optimális időpontja a grillre helyezés előtt pár perccel van.

7. Olyan gyakran forgasd, ahányszor csak jól esik

Hányszor hallottad már, hogy csak egyszer fordíts a húson? Felejtsd el! A gyakori, akár 15
másodpercenkénti forgatás egyenletesebb és gyorsabb sűlést biztosít! Akár egyharmadával
gyorsabban elkészítheted a húspogácsákat. Viszont, ha nem mi grillezünk, akkor ne szóljunk
bele! A grillezés alapszabálya, hogy sosem zargatjuk és kérdezgetjük azt, akinél a spatula van!

8. „Kiegészítők”

Mi kerüljön még a húspogácsába? Hagyma, fűszerek, tojás, zsemlemorzsa…. Nos, ha
ilyesmivel kezeljük a burgert, akkor lehet, hogy szebb rácsmintázatot fogunk tudni sütni rá a
könnyebb kezelhetőség miatt, de a burgerünk jobban fog hasonlítani a fasírozottra.

9. Hogyan válasszunk zsömlét?

Mindenfajta formában, méretben, tömörségben és ízben kaphatunk bucit – egy a fontos a
választásnál: a saját szánk íze. A Ceres Sütő szezámmaggal szórt hamburger zsemle lágy és
édeskés tésztájának köszönhetően ideális választás. Nagyobb méretű, több húspogácsás,
zöldségekkel jól megrakott hamburekhez érdemes megpirítani a bucit, hogy felszívja a hús
levét és ne áztassa el a zsemle tésztáját.

10. Ne hagyd, hogy bárki megmondja, mit kell tenni rá

Sztenderd választék? Pedig bármi kerülhet a hamburgerbe:

– szelet vagy reszelt sajt, akár camembert, akár kecskesajt vagy egy érett cheddar
– nyers vagy pirított netán bundázott vagy savanyított hagyma
– uborka nyersen, vagy savanyúságként szeletelve
– majonéz, ketchup, BBQ szósz, mustár, balzsamecet
– paradicsom, szárított paradicsom
– bármilyen leveles saláta, rukkola, vagy akár káposzta, savanyú fehér vagy lila káposzta
– és bármi egyéb, ami eszünkbe jut, és szeretjük. A pecorino sajttól a pepperoncino
paprikán át a mogyoróvajig.

Itt a jó idő, kicsit késve végre megjött a grillszezon. Vágjunk hát bele! A fenti tippek igen kevés
kivétellel érvényesek az összes hamburgerre, függetlenül attól, hogy milyen a stílusunk. De a házi
hamburgerben pont az a jó, hogy mindenki ízlése szerint válogathatja össze az alapanyagokat, azok
mennyiségét és kedve szerint pár perc alatt elkészítheti. A Ceres Sütőnél számos olyan terméket
kínálunk, ami belepasszolhat elképzeléseinkbe. Süssük hát a burgert magunknak, barátainknak – a
saját kezünk munkájával szívünket-lelkünket is beletesszük. Mivel a törődés a legtöbb, amit adhatunk
szeretteinknek, a házi burgernek nincs párja, akárhogy is sikerül!

Vissza az oldal tetejére