Hírek

Az egészségtudatos kenyérválasztásról

Egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen a különböző fajta élelmiszerek megfelelő arányú, kiegyensúlyozott mértékű fogyasztása.

Étkezésünk alappillére a kenyér- és gabonafélék fogyasztása. Így kézenfekvő, hogy ezekből is érdemes olyan termékeket választani, melyek segítenek egészségesebben élni mindennapjainkat!

Ma már megszámlálhatatlan kenyérfajta közül választhatunk az üzletekben, akár az összetevőket, az elkészítési módokat vagy formákat tekintve. Egyre többen fogyasztanak rozs, korpa vagy különböző magvak felhasználásával készült kenyereket. Akik a rozskenyerek enyhén savanykás ízét nem kedvelik, inkább a teljes kiőrlésű gabonából készült készítményeket részesítik előnyben.

A Ceres Sütőnél mi is igyekszünk megfelelni a vásárlói igényeknek. Nemrégiben három olyan terméket fejlesztettünk, mely kifejezetten egészségtudatos vásárlók részére készült. A Magvas Vollkorn kenyér durumbúzaliszttel, a Teljes kiőrlésű toast kenyér és az E-free teljes kiőrlésű tönköly toast kenyér ideális választás az egészségtudatos fogyasztók számára.

A termékek többféle lisztből készülnek, így különlegesebb íz élményt adnak akár magukban egy kefirrel, akár szendvicsként fogyasztjuk. Közös előnyük, hogy teljes kiőrlésű búzalisztet tartalmaznak. A magokkal megszórt kenyerek és péksütemények szintén népszerűek. Ilyen magok például: a szezám-, len- és napraforgómag, melyek mindegyikének jótékony hatása van egészségünkre. Utóbbit az egészséges életmód hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav tartalma miatt becsülik.

A teljes kiőrlésű búzalisztről

A teljes kiőrlésű búzaliszt szemcsemérete eltérő, mert őrléskor a búzaszemet védő, ásványi anyagokban gazdag korpát finomabb szemcsékben hagyják. Így lesz a liszt vitaminokban és rostokban gazdag. Ennek köszönhető a teljes kiőrlésű búzaliszttel sütött kenyerek jellegzetes szerkeze. A teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyereket gyakran szokták különböző magvakkal dúsítani.

Teljes kiőrlésű toast kenyerünk karakterisztikáját a teljes kiőrlésű búzaliszt és teljes kiőrlésű graham liszt határozza meg, melyek kedvező élettani hatásainak köszönhetően hozzájárulhatnak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A kenyérben megtalálható a búza megtisztított héja és a korpa is. A teljes kiőrlésű toast kenyér élelmi rostban gazdag és fehérjeforrás is.

Teljes kiőrlésű toast kenyér

Teljes kiőrlésű toast kenyér

 

Durumbúzalisztből készült kenyér

A durumbúzában lévő keményítő szerkezeténél fogva lassan bomlik le az emésztés során, ezért szemben a hagyományos búzakeményítővel, nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet.

Durumbúzalisztből készült kenyerünk többféle lisztből készül, mely ízvilága a felhasznált durumbúzaliszttől lesz különleges. A kenyeret szezám-, len- és napraforgómaggal dúsítjuk, valamint felületét is bőven megszórjuk a különböző magvakkal.

Magvas Vollkorn kenyér durumbúzaliszttel

Magvas Vollkorn kenyér durumbúzaliszttel

 

Teljes kiőrlésű tönköly búzalisztből készült e-mentes kenyér

A tönkölybúzát évezredek óta fogyasztja az emberiség. Akkor fedezték fel újra, amikor a búza, illetve a búzából készített liszt egészségesebb alternatívája után kutattak. A tönkölybúza, rengeteg fontos nyomelemet, vitamint tartalmaz és könnyen emészthető.

E-free teljes kiőrlésű tönköly toast kenyerünk  kizárólag természetes eredetű alapanyagokból készül, melynek íz világát a teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt határozza meg. Az E-mentes kenyér sütése során nem használunk hozzáadott adalékanyagokat (pl.: lisztkezelő szer, emulgeálószer, tartósítószer, stb.). A gyerekek is kedvelik finom ízének köszönhetően.

Teljes kiőrlésű tönköly búzalisztből készült e-mentes kenyér

E-free teljes kiőrlésű tönköly toast kenyér

Érdemes tehát kísérletezni a kenyérfogyasztásban is és a szokásos fehér kenyér mellett egyre gyakrabban teljes kiőrlésű-, tönköly- vagy durumbúzalisztből készült kenyereket beletenni a kosarunkba!

Vissza az oldal tetejére