Hírek

Bolti bejgli? Igen!

Idén élvezze ki az adventet – és a késztermékek minden előnyét!

A készen kapható bejglik, stollenek, habkarikák szépek, ínycsiklandóak – és már nem olyan szárazak és töltelékkel-spórolósak, minta ’80-as években. Ahogy a fiatalok is egyre szívesebben veszik boltban a különféle kalácsokat, úgy a 30-as, 40-es generációnak is egyre nagyobb segítség, hogy ilyen jó minőségben lehet készen kapni az ünnepi asztalra valót.

Nézzünk körül a szupermarketek polcain!

Már csak a megnevezéseket figyelve is fogunk találni különbséget: „tekercs” és „bejgli” két különböző terméket takar. A bejgliben legalább 50% a töltelék aránya, míg a tekercsben ez kevesebb. Természetesen árban is van különbség, de figyeljük meg termék választáskor, hogy mit tartalmaz az adott termék.

bejgliBejglijeinkben például 50% a töltelék aránya, a mákos pedig nem mákkrémet, a diós pedig nem dejós tölteléket takar, hanem valódi mákkal és valódi dióval készültek. A stollen sűrű tésztája kandírozott narancsot és citromhéjat rejt, pont úgy, ahogy a nagymamák készítették anno, békebeli ízeket idézve.

A habkarikák roppanósak és csábító babaszínekben pompáznak. Fehérek, rózsaszínek, sárgák… és omlósak.

Tökéletes bejglit készíteni még a rutinos háziasszonyoknak is kihívást jelent. Több buktató is van, de a legnagyobb kockázatot a repedezettség és márványozottság jelenti. A habkarikánál a 3-4 órától akár 2 napig tartó, alacsony hőmérsékleten „szárítás” nem fér bele a háziasszonyok idejébe. A stollenben pedig az aszalt gyümölcsök esetleges lemerülésével kell számolni. Ahelyett tehát, hogy stresszelnénk, idén karácsonykor próbáljuk ki a készen kapható termékeket, dőljünk hátra, pihenjük ki az egész éves fáradalmakat, vagy sétáljunk egyet családunkkal az adventi vásárban.

Vásárláskor arra figyeljünk a bejgli esetében, hogy ha a töltelék 50%-nál kevesebb, akkor már tekercsről beszélünk. Annak ellenére, hogy a tekercsekben kevesebb a töltelék nagyon népszerűek a rendkívül kedvező ár-érték arányuk miatt.

stollen1A bejgli és a stollen szépen mutat egészben, de szeletelve praktikusabb tálalni. Ráadásul így láthatóvá válik a gazdag töltelék és egy kiadós ebéd vagy vacsora után sem lehet neki ellenállni.

Egy biztos, ha boltban vásároljuk akár a bejglit, akár a stollent, akár a habkarikát:
– nem kell bajlódnunk az egyébként nem könnyű receptekkel
– akár az utolsó pillanatban is megvásárolhatjuk őket, vagy akkor, amikor két ünnep között kifogytunk a kínálni valóból
– nem kell aggódnunk, hogy kiszárad, mert a csomagolásnak köszönhetően sokáig megőrzik frissességüket

A habkarika egyébként jó alternatíva lehet a karácsonyfára is, ha már unja a szaloncukrot a család. Dekoratív, hosszan eláll, és kiválogathatjuk a fára a díszekhez passzoló színűt. Békebeli hangulatot fog árasztania fánk. A család pedig nyugodtan ünnepelhet, mert ott lesz az asztalon a bejgli, a stollen és a habkarika.

Vissza az oldal tetejére