Hírek

Hogyan készül a Ceres toast kenyér?

Elkalauzoljuk Önt a kulisszák mögé, így a segítségünkkel végig követheti a toast kenyér gyártásának folyamatát. Tartson velünk!

Hogyan készül a Ceres toast kenyér?
A kenyér régóta étkezésünk alapját képezi. Mindennapi fogyasztási cikké válva szinte nincs olyan ember, aki ne venne valamilyen kenyeret nap, mint nap. A hagyományos fehér kenyérhez képest, ma már rengeteg fajtájú, színű, ízű, formájú kenyér között válogathatunk a boltok polcain.

Milyen az ideális kenyér?
Legyen friss, puha és sokáig elálljon – ezek a kenyérfogyasztók főbb kívánalmai. De tudjuk-e hogyan készül, milyen folyamatok, munkák állnak a kenyér elkészítése mögött?! Megmutatjuk!

 

ceres_infogfx_gyartas

 

Tésztakészítés

A kenyér gyártásához szükséges anyagok az alapanyag raktárból érkeznek a gyártóüzembe. Első lépésként az alapanyagokból kimérik a megszabott mennyiséget egy csészébe, melyből a tészta készül. Majd az alapanyagok összedolgozása következik egy dagasztógép segítségével. (1)
A nyers tésztát a csészéből egy billentőgép az osztógép garatjába önti, ami kiadagolja a tésztát az adott kenyérhez beállított méretben. Ilyenkor a tészták még kis bucikban vannak, cseppet sem hasonlítanak a szögletesebb toast kenyérre. (2)

Formakészítés

Ezt követően a megfelelően kiadagolt tészta a gömbölyítőbe kerül az egyenletes tésztakialakítás és a megfelelő forma elérése érdekében. (3) Utána a tészta a pihentetőbe megy, ahol a tészta előkelesztése történik. A toast kenyér – szeletelés előtti – hosszúkás formáját a hosszformázó gép alakítja ki. (4) Bizonyos termékeknél a tésztát négy részre vágja a gép és elforgatja a megfelelő bélzet elérése érdekében.

Kelesztés

A futószalag a korábban formákba került (5) tésztát a kelesztőbe viszi. (6) A kelesztési idő beállítását követően a futószalag lassan, a megfelelő sebességgel viszi tovább a termékeket, hogy miután kiér a kelesztőből sütésre kész állapotban legyen. (7) Tehát, a gyártás során a kenyér nagyrészt folyamatos mozgásban van a futószalagoknak köszönhetően. Ezek gyorsítják és könnyítik is meg a gyártási folyamatot, aminek nagy előnye az automatizálás.

Sütés

A kelesztőből kijőve a formákra tető kerül (8), majd megy a kemencébe. (9) A kemence beállítása a kelesztőhöz hasonlóan működik. Azaz a futószalag segítségével, a kemencében nagyon lassan, a megfelelő sütési idő alatt érnek végig a kenyerek. Gondoljanak csak bele, ha hagyományos kemencében sütnénk a kenyereket, milyen kis mennyiséget lehetne egyszerre készíteni. A modern, automatizált gyártósornak köszönhetően óránként több mint hétezer toast kenyeret vagyunk képesek legyártani.

Hűtés

A finom, ropogósra sült kenyérről – ami még mindig egyben van – eltávolítják a tetőt és egy vákum berendezés kiemeli a kenyeret a formából. (10) Ez után futószalag viszi a terméket a hűtőtoronyba, ahol adott ideig kering. (11) Miután megfelelő hőmérsékletre hűlt a kenyér le lehet szeletelni. A hűtésre azért van szükség, mert melegen nem lehetséges lecsomagolni műanyag tasakba a késztermékeket.

Szeletelés, csomagolás

A kihűlt kenyereket a csomagoló üzembe viszi a futószalag, ahol először felszeletelésre kerül. (12) A szeletelt kenyér nagy előnye, hogy a vevőnek nem kell a szeleteléssel, morzsálással bajlódnia és a szabályos szeletekből tökéletes szendvicset készíthet. Szeletelést követően jöhet a csomagolás, amit szintén automata gép végez. (13) Itt kerül a termékek tasakját lezáró klipszre a szavatossági idő is. Végül szalagon egy rakodó térbe kerülnek a termékek, ahol már kézi erővel pakolják a készterméket kartonokba vagy rekeszekbe, amit raklapokon szállítanak a késztermék raktárba. Itt a kiszállításig tárolják a kész, becsomagolt toast kenyereket. (14)

Látható, hogy mint minden termék mögött, a kenyér esetében is pontos mérnöki tervezés, precízen beállított eszközök és gondos emberi munka áll.

Reméljük tetszett a képzeletbeli gyárlátogatás és eszébe jut, amikor legközelebb kenyeret vásárol!

 

 

 

Vissza az oldal tetejére