Hírek

Kenyérrel a grillező körül

Egy jó magyar szabadtéri sütögetés elképzelhetetlen sült kolbász, szalonna, bográcsgulyás vagy éppen halászlé nélkül. Ezekhez az ételekhez pedig ropogós héjú, friss fehér kenyér dukál. De mi a helyzet, ha más készül a rácson?  

Mit tegyünk a pitába?

A pita talán a legelterjedtebb közel-keleti étel, a laposkenyerek családjába tartozik és több ezer éve fogyasztják. Mi magyarok elsősorban a török kebaposoktól és a görög gyrososoktól ismertük meg. Azt is mondhatnánk, hogy a pita ezeknek a népeknek a zsemléje, hiszen szendvicsszerűen megtöltik. A jó pita – mint bármilyen jó kenyér – egyszerű és kevés alapanyagból áll. Kívül kissé ropogós, belül puha. A belsejében a magas hőfokon sütés közben a gőztől egyfajta természetes zseb keletkezik, ezért lehet mindenféle húsokkal, salátákkal, falafellel megtölteni. A közel-keleti országokban a pitát mártogatósként is használják hummuszhoz (csicseriborsókrémhez), babaganoush-hoz (padlizsánkrémhez).

Ha grillezünk és autentikusak akarunk lenni, akkor a keleten kedvelt csirke, bárány, kecske, borjú vagy marha húsát süssük roston, akár kebab, sis kebab formájában (vagyis hengeresre gyúrva, nyársra tűzve).

 

Csavarjuk a khobzot!

A khobz is arab jellegű lepény, elsősorban marokkóhoz kötődő fehérkenyér, ami azonban Szaúd-Arábiában nagyon elterjedt. Kicsit olyasmi, mint az indiai naan vagy csapati. Elsőre talán eltér a mi ízlésünktől, de a helyiek szinte mindenhez esznek „kenyeret”. A vékony, kerek formájú, tradícionális lepény itthon is kapható, kínálatunkból Graham búzaliszttel készült változatot is választhattok. Mérete miatt könnyen félbehajtható, így tökéletesen alkalmas arra, hogy a fűszeres mártással készült ételek megfoghatók vagy mártogathatóak legyenek a segítségükkel. Fogyasztás előtt pár perc alatt a grillrácson melegítsük meg!

Az olívaolajjal megkent grillezett paprika, grillezett cukkini, kockásra sütött padlizsánszelet jól esik a forró nyári napokon: csavarjuk fel velük a khobzot mint egy tortillát. Fűszernek használjunk sok petrezselymet, hagymát, korianderzöldet, római köményt (ami emésztést segítő).

 

Kerti sütögetéshez fehér kenyér dukál!

A hagyományos eljárással, jó minőségű alapanyagokból előállított kenyér a régi időket idézi. Íze van és kellemesen tömör. Leginkább a jó liszten és a lassú, kovászos kelesztésen múlik, hogy milyen lesz a kenyér. Persze mindenkinek más a jó kenyér: van, aki a fehéret, mások a kissé savanyú rozskenyeret szeretik. Széles termékkínálatunkban mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább illő kenyérfajtát. Egy finom sült kolbászhoz, vagy bográcsban készült ételhez pedig az igazi kovászos parasztkenyér illik leginkább. Bográcsaban mindent el lehet késíteni, amit a konyhában fazékban. Viszont a bográcsozásnak megvan a maga kellemes hangulata, mint a tűzrakás és a nagy családi beszélgetések. Ráadásul a bográcsban készült ételek mindig finomabbak mint a lábasban készült konyhai társai, legyen szó pörköltről vagy babgulyásról.

Vissza az oldal tetejére