Hírek

Levágjam a kenyér héját?

Hangzik a kérdés néhány háztartásban. Miért nem eszik meg sokan a kenyér héját? Számunkra rejtély, hiszen a finom, ropogósra sült héj új élményt visz az étkezésbe – míg tápértéke a kenyér belsejével azonos. De nem gondolja ezt mindenki így.

Utána jártunk a kérdésnek és ismerőseinket, rokonaikat megkérdezve arra jutottunk, hogy ez csupán szokás kérdése.

Szerencsére mindenikek igaza van és mindenki megtalálhatja az ideális kenyeret, amit szívesen fogyaszt akár héjjal akár héj nélkül!

Akik fogyasztják a kenyérhéjat

Sokan úgy gondolják, hogy a kenyérhéja olyan, az egészséges életvitelhez szükséges vitaminokat tartalmaz (antioxidáns pronyl-lizin, magas rozstartalom), melyeket kár lenne kihagyni az étkezésünkből. A napjainkban nagyon népszerű kívül és belül is magvas kenyerek igazi ízét és karakterességét sokszor ezek a magvak adják meg. Ráadásul legyen szó lenmagról, szezámmagról, napraforgómagról vagy tökmagról, csupa jó dolgot olvasni róluk, így pozitív hatásukat senki sem kérdőjelezi meg.

Akik inkább nem fogyasztják a kenyérhéjat

Sokszor, amikor a gyerekek nem eszik meg a kenyér héját, a szülők nem ragaszkodnak ahhoz, hogy elfogyasszák, és ebből rendszer lesz. Pedig nem kell „megóvni” a gyerekeket, mondván, hogy „kemény, nem tudja elrágni”… Sőt: amikor egy éves kor körül elkezdenek kibújni az első fogacskák, a növekvő rágási inger ellen leküzdésére is okos gondolat egy darab kenyérhéjat adni a pici kezébe.

Természetesen az élet másik végén, amikor már nem rendelkezünk annyi és olyan minőségű foggal, mint fiatalkorunkban, és nehezünkre esik a rágás, érthető, ha előnyben részesítjük a puhább kenyereket. Nekik kenyereink közül a toast kenyereket, szeletelt-csomagolt Ceres vekniket, különösen a Bükki kovászos parasztkenyeret tudjuk ajánlani, melyek puha bélzettel és héjjal rendelkeznek, ezért el lehet könnyen fogyasztani a kenyérhéj levágása nélkül.

A kenyérhéj hasznosítása

Ha már levágják a kenyér héját ne landoljon a kukába, inkább próbálják ki ezt az egyszerű, 10 perc alatt elkészíthető receptet!

Fahéjas, pirított kenyérhéj

kenyerhej kicsi

 Hozzávalók:

– 6 csészényi kenyér héj
– 60 gramm olvasztott vaj
– 5 evőkanál cukor
– 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

Tegyük a kenyér héjakat egy nagy tálba, locsoljuk le a megolvasztott vajjal  majd szórjuk szét szép egyenletesen a fahéjat és a 4 kanál cukrot. Keverjük  át a héjakat, hogy a rászórt édesség egyenletesen kerüljön minden oldalára.  Majd, légkeveréses, előmelegített 200 fokos sütőben süssük 5 – 8 percig,  amíg aranybarna lesz. Várjuk meg, hogy egy kicsit kihűljön majd az ötödik  kanál cukrot szórjuk rá a sült héjakra és már kész is a kenyérhéjból készült  édes finomság!

(Forrás: www.recipetineats.com)

Válasszon az ízlésének megfelelő kenyeret a Ceres kínálatából!

Bízunk benne, hogy széles termékpalettánkon mindenki megtalálja a hozzá leginkább illő kenyeret. Érdemes kísérletezgetni és megkóstolni új, a megszokottól eltérő ízvilágú, formájú kenyereket. Ezáltal megelőzhetjük az étel egy részének kidobását is.

Vissza az oldal tetejére