Hírek

Rió kenyere – első kézből

A Riói olimpia egyetlen magyar koordinátorát, Hegedüs Márkot kérdeztük, hogy első kézből tudja meg: milyen kenyérféleséget fogyasztanak a brazilok.

Márk tagja annak a nyolc tagú csapatnak, akiket koordinátori feladatokra vettek fel, és ő az egyetlen nem brazil állampolgár. Hogy elnyerhesse a feladatot, az elmúlt néhány év alatt bejárta egész Dél-Amerikát, (megtanult portugálul) így hiteles forrás a brazil kenyérféleségeket illetően (is).

„Szendvicset Dél-Amerikában nem esznek, nem is ismerik. Jómagam másfél évvel ezelőtt jártam utoljára Európában, azóta nem ettem se kenyeret, se zsemlét, se kiflit.” – kezdi Márk Rió gasztronómiai bemutatását. „A tapioca az, amit ezernyi formában fogyasztanak, édesen, natúr és sós (inkább kesernyés) változatban. Nagyon sokan ezt eszik, én is. Néha omlettként tojással. A másik csoda az acai. Az reggel, délben, este is kelendő. De a tapioca ami a leginkább elterjedt.”

A tapioca (vagy magyarosan tápióka) természetesen nem kenyér, hanem a manióka nevű gyökérnövény feldolgozott formája. Alapvetően keményítő és legtöbbször gyöngyök (vagy liszt) formájában lehet vele találkozni. 100 grammja 129 kalóriát tartalmaz, ekkora adagban 22 g a szénhidrát. Készítenek belőle pudingot, tortilla-szerű lepényt (amit félbehajtva töltenek meg, nem feltekerve), palacsinta-szerű édes „süteményt-lepényt”, de a helyiek mindet tapioca-nak hívják.

„A tapiocát azért imádom – folytatja Márk – mert gyors és könnyű elkészíteni, nem hizlal (legalábbis, ha üresen eszem, akkor nem!). A manioca gyökeret lereszelve, a kávéhoz hasonlóan, vákumzacskóban árulják Rióban.

A lepénykenyerek brazil változata a szintén tápiókalisztből készülő brazil beiju, a Dél-Amerikában és karibi térségben maniókából készülő casabe, vagy a jamaikai, szintén maniókából készülő bammy, illetve az egész Dél-Amerikában elterjedt, búzalisztből készülő sopaipilla. Északon pedgi a Pao de queijo hasonlít az otthoni péksüteményekre: ez egy kicsi, sajtos ízű, pogácsa- vagy zsemleszerűség.

Kínálatunkban lepénykenyereket is találhatnak. A Khobz arab lepény kétféle változatban elérhető. Kínálunk hagyományos búzalisztből és Graham-búzalisztből készült lepényeket is. Nagyon népszerű hazánkban a pita is, amit legtöbben gyrosszal fogyasztanak.

Vissza az oldal tetejére