Érdekességek a pékárukról

Érdekességek a pékárukról

A különböző pékáruk a történelem során rengetek változáson mentek keresztül. A sok apró felfedezés vezetett odáig, hogy ma már számtalan receptet, sütési formát és módszert ismerünk, legyen az a klasszikus fehér kenyér, vagy a Ceres által gyártott különleges kenyerek, péksüteményfélék.

Augusztus 20.

A kenyér és péksütemények hazánkban is számtalan nyomot hagytak a történelemben, elég csak arra gondolni, hogy a kenyér ünnepe milyen viszontagságos módon jelent meg hagyományaink között.

Augusztus 20-ról például nem csak a kenyér ünnepe jut eszünkbe, hanem Szent István, az államalapítás, az alkotmány és a Szent Korona is. Az új kenyér napja tehát igen zsúfolt ünnepre fért csak oda. Ennek oka a második világháború utáni politika önkényében keresendő, akik meg akarták fosztani az ünnepet katolikus, és egyben nemzeti múltjától és ettől független, a többség számára elfogadható megnevezést kerestek. Így sikerült augusztus 20-át a nyár egyik legfontosabb mezőgazdaási munkájával, az aratással is összekapcsolni. Az alkotmány és az államalapítás ünnepe azonban erősebbnek bizonyult, de egyre többen kapcsolják augusztus 20-át az új kenyérhez is.

Mi is az a pékáru?

Gyakorlatilag a kenyérsütés ezernyi formájáról beszélünk, ha a pékárukat emlegetjük. A pék szakma gyakorlói sütőipari termékeket állítanak elő, amelyek különböző tésztafélékből és egyéb hozzávalókból készülhetnek.

A tésztákat a zsiradéktartalmuk és a cukor együttes mennyisége alapján csoportosíthatjuk, megkülönböztethetünk péksüteményeket (vizes, tejes, dúsított tésztából előállított termékek), valamint finom pékárukat (tojással dúsított, omlós és leveles tésztából készült sütőipari fehértermékek). Bár alapvetően a kenyér története határozza meg minden ma ismert péksütemény születését is, vannak történelmi feljegyzések, amelyekből sokkal részletesebb képet lehet kapni a sütőipar évszázadokra visszatekintő történetéről, jelentősebb állomásairól. Tény, hogy a kenyér őseink életében nagy szerepet játszott, hiszen rengeteg kenyérrel kapcsolatos szokás, hiedelem és közmondás él mind a mai napig, gondoljunk csak legismertebb imádságunkban az ismert sorra: "Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma...".

Néhány ismert péksütemény

Érdekes, hogy különböző péksütemények története milyen ellentmondásos verziókban maradt fenn az emlékezetekben.

A zsemléről például nem lehet kideríteni, hogy is keletkezett, feltehetően a régi klasszikus cipók kisebb változatát készítette el egyszer valaki, és siker koronázta próbálkozásait. Arról már több történet is kering, hogy a kifli hogy született: egyes verziók szerint egy Peter Wendler nevű bécsi sütőmester találta ki a kiflit, a törökök bécsi visszaverésének emlékére (félhold alakú motívum), míg más verziók szerint Wendler a török 1683-as kiűzése előtt három évvel meghalt, de az biztos viszont, hogy a kifli az osztrák pékek találmánya, és Párizsba Marie Antoinette közvetítésével jutott el.

Vissza az oldal tetejére