Mi is az a pékáru?

Mi is az a pékáru?

Gyakorlatilag a kenyérsütés ezernyi formájáról beszélünk, ha a pékárukat emlegetjük. A pék szakma gyakorlói sütőipari termékeket állítanak elő, amelyek különböző tésztafélékből és egyéb hozzávalókból készülhetnek.

A tésztákat a zsiradéktartalmuk és a cukor együttes mennyisége alapján csoportosíthatjuk, megkülönböztethetünk péksüteményeket (vizes, tejes, dúsított tésztából előállított termékek), valamint finom pékárukat (tojással dúsított, omlós és leveles tésztából készült sütőipari fehértermékek). Bár alapvetően a kenyér története határozza meg minden ma ismert péksütemény születését is, vannak történelmi feljegyzések, amelyekből sokkal részletesebb képet lehet kapni a sütőipar évszázadokra visszatekintő történetéről, jelentősebb állomásairól. Tény, hogy a kenyér őseink életében nagy szerepet játszott, hiszen rengeteg kenyérrel kapcsolatos szokás, hiedelem és közmondás él mind a mai napig, gondoljunk csak legismertebb imádságunkban az ismert sorra: “Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma…”.

Vissza az oldal tetejére