Kenyérfajták

Kenyérfajták

A kenyér, mint sütőipari termék a Magyar Élelmiszerkönyv 2-81 számú irányelve szerint döntő részben gabonaőrleményekből tésztakészítéssel, alakítással, lazítással és sütéssel előállított élelmiszer.

Mit jelent hogy teljes kiőrlésű liszt?
A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona teljes ásvány- és tápanyagtartalmát, élettani szempontból fogyasztása éppen ezért fontos. Előnyei közé sorolható magas ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalma. A plusz rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódást, ezáltal mérsékelik az inzulin emelkedést. Mivel a rostok vizet vesznek fel, ezáltal nő a térfogatuk és teltségérzetet adnak.

Ma már megszámlálhatatlan kenyérfajta közül választhatunk az üzletekben, akár az összetevőket, az elkészítési módokat vagy formákat tekintve. A legismertebb a klasszikus fehér, félbarna és rozskenyér, de egy nagyobb élelmiszerboltban, pékségben kukoricás kenyeret, teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyeret, Graham kenyeret, gluténmentes kenyeret, burgonyás kenyeret, búzakorpás kenyeret, extrudált kenyeret, kétszersültet, pászkát és pitát is kaphatunk. A sütőipari termékek sokfélesége többek között a felhasznált tésztaféléknek (vizes, tejes, dúsított, tojással dúsított, omlós vagy leveles) vagy a tésztájukhoz felhasznált olajos magvaknak (tökmag, szezámmag, lenmag, napraforgómag, dió, mák) köszönhető.

Fehér kenyér

A klasszikus fehér kenyér 100%-ban fehér búzakenyérlisztből (BL 80) kovászos technológiával készül, kizárólag ivóvíz, étkezési só, élesztő és engedélyezett adalékanyag felhasználásával. A héja fényes aranysárga, sima vagy cserepesedő és ropogós, a bélzete pedig világos, egyenletesen laza, csomómentes és sima tapintású.

Teljes kiőrlésű búzalisztet vagy Graham-lisztet tartalmazó kenyér

Az egészségtudatos táplálkozás híveinek emelkedésével egyre népszerűbbek a teljeskiőrlésű búzalisztet vagy Graham-lisztet tartalmazó kenyerek és péksütemények. Érdemes ismerni tehát e két lisztfélét, illetve a kettő közötti eltérést.

A Graham-liszt megközelítően teljes kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcseméretű héjrészeket, a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza, beleértve a csírát és a korpát is. A teljes kiőrlésű búzaliszt egészen hasonló, csak az őrlemény szemcsemérete eltérő, mert őrléskor a búzaszemet védő, ásványi anyagokban gazdag korpát finomabb szemcsékben hagyják. Ennek köszönhető a teljes kiőrlésű búzaliszttel sütött kenyerek jellegzetesen morzsás szerkeze. A teljes kiőrlésű lisztet tartarmazó kenyereket gyakran szokták különböző magvakkal dúsítani.

Mit jelent hogy teljes kiőrlésű liszt?

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona teljes ásvány- és tápanyagtartalmát, élettani szempontból fogyasztása éppen ezért fontos. Előnyei közé sorolható magas ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalma. A plusz rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódást, ezáltal mérsékelik az inzulin emelkedést. Mivel a rostok vizet vesznek fel, ezáltal nő a térfogatuk és teltségérzetet adnak.

Félbarna kenyér

A félbarna kenyér csak a felhasznált lisztfélék arányában tér el a klasszikus fehér kenyértől, a sütéséhez ugyanis 85%-ban félfehér búzakenyérlisztet (BL 112), 15%-ban pedig világos rozslisztet (RL 90) használnak. Formai követelménye hasonló a fehér kenyérrel, azaz a színe legyen szép aranyló vagy barnába hajló, a belseje pedig világos színű, egyenletes és rugalmas.

Rozskenyér

A rozskenyér eredete a magyar földművelő paraszti kultúrához köthető. A reformkonyha azonban újra felfedezte magának a rozst és ma már nélkülözhetetlen alapanyag az egészségtudatos táplálkozásnak hódolók körében

  A rozskenyérben legalább 40% rozslisztnek kell lennie. A Magyar Élelmiszerkönyv a rozsliszt többféle formáját ismeri, létezik fehér rozsliszt (rozsláng), világos rozsliszt, sötét rozsliszt és a teljes kiőrlésű rozsliszt. Manapság egyre nagyobb az igény a teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyérre, de sokan vannak, akik mégsem szeretnének lemondani a könnyebb, puhább tésztájú fehér kenyér ízéről, nekik a rozsos kenyeret ajánljuk.  

Nem minden a barna szín!

A rozskenyér alapvetően egészségtudatos napi tápláléknak minősül, ezért nem árt tudni, hogy a rozsliszttel sütött kenyér színe nem feltétlenül sötét, hiszen a rozsliszt árnyalata az őrléstől függ. Célszerű tehát a kenyérfélét a felhasznált rozsliszt aránya alapján kiválasztani, mert a sötét színt színező maláta felhasználásával is el lehet érni.  

A hagyományos rozskenyéren kívül, többféle termékkel is szeretnénk vásárlóink kedvében járni: Megnézem a kínálatot!

Rozsos kenyér

A rozsos kenyér ideális választás azoknak, akik rozslisztet is tartalmazó pékárut keresnek, de ragaszkodnak a fehér kenyér kellemes ízvilágához. A rozsos kenyér csak 15%-ban tartalmaz rozslisztet, így az ízét a rozstartalom nem befolyásolja, állagában is a közkedvelt búzalisztes kenyérhez hasonlít.

Akinek fontos, hogy megbízható eredetű pékáru kerüljön otthon az asztalra, és elolvassa, hogy mi szerepel a csomagoláson az „összetevők“ szó alatt, annak csak ellenőrizhető pékség által sütött kenyér vásárlását javasoljuk. A rozskenyér alapvetően egészségtudatos napi tápláléknak minősül, ezért nem árt tudni, hogy a rozsliszttel sütött kenyér színe nem feltétlenül sötét, hiszen a rozsliszt árnyalata az őrléstől függ. Célszerű tehát a kenyérfélét a felhasznált rozsliszt aránya alapján kiválasztani, mert a sötét színt színező maláta felhasználásával is el lehet érni.  

Vissza az oldal tetejére