Teljes kiőrlésű búzalisztet vagy Graham-lisztet tartalmazó kenyér

Teljes kiőrlésű búzalisztet vagy Graham-lisztet tartalmazó kenyér

Az egészségtudatos táplálkozás híveinek emelkedésével egyre népszerűbbek a teljeskiőrlésű búzalisztet vagy Graham-lisztet tartalmazó kenyerek és péksütemények. Érdemes ismerni tehát e két lisztfélét, illetve a kettő közötti eltérést.

A Graham-liszt megközelítően teljes kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcseméretű héjrészeket, a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza, beleértve a csírát és a korpát is. A teljes kiőrlésű búzaliszt egészen hasonló, csak az őrlemény szemcsemérete eltérő, mert őrléskor a búzaszemet védő, ásványi anyagokban gazdag korpát finomabb szemcsékben hagyják. Ennek köszönhető a teljes kiőrlésű búzaliszttel sütött kenyerek jellegzetesen morzsás szerkeze. A teljes kiőrlésű lisztet tartarmazó kenyereket gyakran szokták különböző magvakkal dúsítani.

Mit jelent hogy teljes kiőrlésű liszt?

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona teljes ásvány- és tápanyagtartalmát, élettani szempontból fogyasztása éppen ezért fontos. Előnyei közé sorolható magas ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalma. A plusz rostanyagok elnyújtják a szénhidrát felszívódást, ezáltal mérsékelik az inzulin emelkedést. Mivel a rostok vizet vesznek fel, ezáltal nő a térfogatuk és teltségérzetet adnak.

Vissza az oldal tetejére