Az élelmi rost élettani szerepe

Az élelmi rost élettani szerepe

Az élelmi rostokban gazdag gabonafélék kedvező hatást gyakorolnak szervezetünkre: Napi 10g búzakorparost elfogyasztása hozzájárul a bélműködés gyorsításához, így az élelmi rostban gazdag gabonából készült péksütemények megfelelő mennyiségben történő elfogyasztásával előnyösen befolyásolhatjuk bélműködésünkk normál működését.

A teljes kiőrlésű, illetve Graham búzaliszt a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is), melynek köszönhetően  vitamin- és ásványianyag-tartalma valamint rosttartalma sokkal magasabb, mint a fehér liszté. A Vollkorn búzalisztet az alacsony szénhidrát- és magas rosttartalom jellemzi.

A gabonafélék, a gabonából készült ételek és élelmiszerek mindezek mellett magas ásványi anyag- és vitamintartalommal bírnak, E, B1, B2, B6 vitamin, niacin, kalcium, magnézium és cink található bennük. A vitaminok és ásványi anyagok a teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerekben találhatóak meg magasabb arányban.

Vissza az oldal tetejére