Receptek

Libamájpástétom pirított kenyérrel

Kiadós és laktató fogás – receptünket azért írtuk tíz személyre, mert az aszpik miatt jól eltartható, jól előkészíthető és így vendégvárónak tökéletes. Kínáljunk hozzá ropogós, pirított kenyeret.

Hozzávalók 10 személyre:
10*2 szelet fehér kenyér
15-20 dkg aszpik (húslevessel készített zselatinnal helyettesíthetjük)
35 dkg borjúlapocka
35 dkg sertéslapocka
60 dkg libamáj

Elkészítés:
A húsokat kevés zsírban átfuttatva puhára pároljuk. A májat úgy süssük meg, hogy kérge ne legyen. (Kezdő háziasszonyok kedvéért: a májat nem mossuk meg, inkább tejben áztatjuk. Tetejét lefelé fordítva annyi forró zsírba tesszük, hogy a májat ellepje. Az edény kicsi és mély legyen. A májat a kis takaréklángon sütjük, tehát a lehető leglassabban, míg egyik oldala piros, megfordítva fejezzük be a sütést. A máj sütési ideje így eltarthat 40-50 percig is anélkül, hogy a máj kemény kérget kapna és összezsugorodna – puhán omlós és világos színű marad.)
A hideg húsokat két – háromszor daráljuk át. A sült májat meghámozzuk és 2 cm-es kockákra szeleteljük. Adjuk a májból leesett darabkákat átdarálva a húspéphez, keverjük habosra és világosra 15 dkg langyosan oldott aszpikkal s megfelelő fűszerekkel (só, bors). A kikevert vagdalékba könnyedén adjuk a májkockákat, hogy ne törjenek össze. Tegyük ezt a tömeget megvizezett, jól kicsavart asztalkendőbe, szükség szerint formázzuk hosszúkásra vagy gömbölyűre, s az előre kiaszpikolt és megdíszített formába rakjuk. Tetejét is öntsük be aszpikkal s ha megfagyott, szokott módon, pillanatra forró vízbe mártva tálaljuk. Szelhetjük, de különálló kis üvegekbe töltve kanalazásra is kínálhatjuk.
Díszíthetjük madársalátával, lilahagyma lekvárral, zsázsával.
Hozzá minden esetben frissen, két oldalán megpirított fehérkenyeret kínálunk.

Vissza az oldal tetejére