Szendvicskészítés alapjai

Szendvicskészítés alapjai

Szendvicset készíteni mindenki tud – vagy mégsem? Magyarországon szendvicsnek nevezzük a némi feltéttel megpakolt vajas kenyeret is, ami a szendvics meghatározásába persze bele is fér, de azok, akik már-már művészi szintre fejlesztették a szendvicskészítést ezen csak elnézően mosolyognának.

Pedig mindenkinek igaza lehet: a legegyszerűbb szendvics is lehet mennyei lakoma, ha sikerül elkészíteni az ízlésünknek leginkább megfelelőt.

Ehhez először is ki kell választanunk a különféle alapanyagokat, melyeket majd felhasználunk. Hideg lesz a szendvics vagy meleg? Milyen feltéteket használunk? Milyen zöldségeket? Milyen szószt, vagy szószokat? És ami a legfontosabb: milyen kenyeret? A megfelelő péksütemény kiválasztása kulcsfontosságú: először is, hány rétegű szendvicset készítenénk? Két vagy több réteghez ugyanis érdemes szeletelt toast- vagy szendvicskenyeret választani, míg egyrétegű szendvicsek esetén szabad a pálya. Milyen legyen a kenyér ízesítése? Hagyományos, netán valami egzotikusabb, például mediterrán fűszerezésű vagy sajtos? Milyen lisztből készüljön? Fehér kenyeret használjunk, félbarnát, rozsos kenyeret vagy rozskenyeret? Esetleg különféle magvakkal dúsított kenyérfajtát, szezámmagos, lenmagos, tökmagos kenyeret?

Mindez főleg akkor válik különösen érdekessé, ha melegszendvicset készítünk, mivel a legtöbb kenyérfajtából egészen izgalmas, új ízeket hoz ki a „második sütés”. Ha pedig szendvicsünk elkészítése során sem akarunk megfeledkezni az egészséges táplálkozásról, akkor ne feledkezzünk meg a teljes kiőrlésű lisztekből készült kenyerekről vagy a bio kenyerekről. Sőt, akár azt is megtehetjük, hogy szendvicsünket nem kenyérből készítjük: választhatunk alapanyagnak akár elősütött baguettet, császárzsemlét, ciabattát, pitát is. Ha pedig ezzel megvolnánk, már csak szendvicset kell varázsolni kedvenc pékárunkból!

A receptek menüben számtalan kreatív szendvicsötletet talál, ha a megszokottól eltérő, különleges ízvilágú szendvicset készítene.

Vissza az oldal tetejére