Avokádós – tojásos szendvics

Dobjuk fel a szürke hétköznapokat néhány avokádós – tojásos szendviccsel! Ezt az egzotikus alapanyagokkal készített keveréket tegyük tönkölybúzás toast kenyérre, melynek a 69% teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt ad jellegzetes zamatot.

Hozzávalók:
– 4 szelet Ceres NewLine Tönkölybúza kenyér
– 1 db érett avokádó
– 3 db főtt tojás
– fél csokor apróra vágott vízitorma (ízlés szerint helyettesíthető zsázsával vagy zellerszárral is)
– fél csésze apróra vágott vizitorma (ízlés szerint helyettesíthető zsázsával vagy zellerszárral is)
– fél csésze apróra vágott mogyoróhagyma
– ¼ citrom leve
– csipetnyi só, bors
– 2 evőkanál dijoni mustár a szeletek vékony megkenésére (ha kapunk zöldfűszerekkel gazdagítottat, válasszuk azt!)

Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat. Az egyiknek a sárgáját távolítsuk el, így majd szép zöld színű marad az avokádókrém. Az avokádót vágjuk félbe, kanalazzuk ki és nagy darabokban adjuk a tojásokhoz. Facsarjuk rá a citromlevet, így nem fog az avokádó megbarnulni. Sózzuk, borsozzuk. Vágjuk fel apróra a mogyoróhagymát. Ízlés szerint természetesen adhatunk hozzá erősebb ízű vöröshagymát, gyengébb újhagymát vagy snidlinget is. A vizitormát is lehet helyettesíteni zsázsával, bébispenóttal vagy ha ezeket nem kapjuk, a zellerszár is passzol az avokádóhoz. Az így egy tálban található összetevőket éles késsel vagdossuk-kevergessük darabosra, rusztikusra. Ha nagyon nagy darabok maradnak, akkor kiskanállal az avokádó darabokat és tojássárgáját szétnyomkodhatjuk, de ne legyen pürés állagú a töltelékünk. Vágjuk le a kenyérszeletek héját, majd mindegyiket kenjük meg egy késhegynyi zöldfűszeres dijoni mustárral. (Aki majonézrajongó, az választhat remoulade mártást is.) Az alsó szelet kenyérre halmozzunk 2-3 evőkanálnyit a tojásos-avokádós keverékből, fedjük be egy szelet toast kenyérrel. Gusztusosan, félbe vágva tálaljuk a szendvicseket. Akár vendégváró falatkákat is készíthetünk a szendvicsből, ha katonákra vágjuk és fogpiszkálóval tálaljuk.

További receptek