Receptek

Avokádós tojásos szendvics

Dobjuk fel a szürke hétköznapokat néhány avokádós tojásos szendviccsel! Ezt az egzotikus alapanyagokkal készített keveréket tegyük rozsos toast kenyérre, melynek a búzaliszt és rozsliszt ad jellegzetes zamatot.

Hozzávalók:
– 4 szelet Ceres rozsos toast kenyér
– 1 db érett avokádó
– 2 db főtt tojás
– 1 db főtt tojás fehérje
– Fél csésze apróra vágott vízitorma (ízlés szerint helyettesíthető zsázsával vagy zellerszárral is)
– Fél csésze, apróra vágott mogyoróhagyma
– ¼ citrom leve
– Csipetnyi só, bors
– 2 evőkanál dijoni mustár a szeletek vékony megkenésére (ha kapunk zöldfűszerekkel gazdagítottat, válasszuk azt!)

Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat. Az egyiknek a sárgáját távolítsuk el, így majd szép zöld színű marad az avokádó krém. Az avokádót vágjuk félbe, kanalazzuk ki és nagy darabokban adjuk a tojásokhoz. Facsarjuk rá a citromlevet, így nem fog az avokádó megbarnulni. Sózzuk, borsozzuk. Vágjuk fel apróra a mogyoróhagymát. Ízlés szerint természetesen adhatunk hozzá erősebb ízű vöröshagymát, gyengébb újhagymát vagy snidlinget is. A vízitormából körülbelül egy fél csokornyira lesz szükségünk. Ezt is lehet helyettesíteni zsázsával, bébispenóttal – vagy ha ezeket nem kapjuk, a zellerszár is passzol az avokádóhoz. Az így egy tálban található összetevőket éles késsel vagdossuk-kevergessük darabosra, rusztikusra. Ha nagyon nagy darabok maradnak, akkor kiskanállal az avokádó darabokat és tojássárgáját szétnyomkodhatjuk, de ne legyen pürés állagú a töltelékünk.
Vágjuk le a kenyér szeletek héját, majd mindegyik szeletet kenjük meg egy késhegynyi zöldfűszeres dijoni mustárral. (Aki majonézrajongó, az választhat remoulad mártást is.)
Az alsó szelet kenyérre halmozzunk 2-3 evőkanálnyit a tojásos-avokádós keverékből, fedjük be egy szelet rozsos toast kenyérrel.
Gusztusosan, félbe vágva tálaljuk a szendvicseket. Akár vendégváró falatkákat is készíthetünk a szendvicsből, ha katonákra vágjuk és fogpiszkálóval tálaljuk.

Vissza az oldal tetejére