Elkalauzoljuk Önt a kulisszák mögé, így a segítségünkkel végig követheti a toast kenyér gyártásának folyamatát. Tartson velünk!
Hogyan készül a Ceres toast kenyér?
A kenyér régóta étkezésünk alapját képezi. Mindennapi fogyasztási cikké válva szinte nincs olyan ember, aki ne venne valamilyen kenyeret nap, mint nap. A hagyományos fehér kenyérhez képest, ma már rengeteg fajtájú, színű, ízű, formájú kenyér között válogathatunk a boltok polcain.
Milyen az ideális kenyér?
Legyen friss, puha és sokáig elálljon – ezek a kenyérfogyasztók főbb kívánalmai. De tudjuk-e
hogyan készül, milyen folyamatok, munkák állnak a kenyér elkészítése mögött?!
Megmutatjuk!
Tésztakészítés
A kenyér gyártásához szükséges anyagok az alapanyag raktárból érkeznek a gyártóüzembe.
Első lépésként az alapanyagokból kimérik a megszabott mennyiséget egy csészébe, melyből a
tészta készül. Majd az alapanyagok összedolgozása következik egy dagasztógép segítségével.
(1)
A nyers tésztát a csészéből egy billentőgép az osztógép garatjába önti, ami kiadagolja a tésztát
az adott kenyérhez beállított méretben. Ilyenkor a tészták még kis bucikban vannak, cseppet
sem hasonlítanak a szögletesebb toast kenyérre. (2)
Formakészítés
Ezt követően a megfelelően kiadagolt tészta a gömbölyítőbe kerül az egyenletes tésztakialakítás és a megfelelő forma elérése érdekében. (3) Utána a tészta a pihentetőbe megy, ahol a tészta előkelesztése történik. A toast kenyér – szeletelés előtti – hosszúkás formáját a hosszformázó gép alakítja ki. (4) Bizonyos termékeknél a tésztát négy részre vágja a gép és elforgatja a megfelelő bélzet elérése érdekében.
Kelesztés
A futószalag a korábban formákba került (5) tésztát a kelesztőbe viszi. (6) A kelesztési idő beállítását követően a futószalag lassan, a megfelelő sebességgel viszi tovább a termékeket, hogy miután kiér a kelesztőből sütésre kész állapotban legyen. (7) Tehát, a gyártás során a kenyér nagyrészt folyamatos mozgásban van a futószalagoknak köszönhetően. Ezek gyorsítják és könnyítik is meg a gyártási folyamatot, aminek nagy előnye az automatizálás.
Sütés
A kelesztőből kijőve a formákra tető kerül (8), majd megy a kemencébe. (9) A kemence beállítása a kelesztőhöz hasonlóan működik. Azaz a futószalag segítségével, a kemencében nagyon lassan, a megfelelő sütési idő alatt érnek végig a kenyerek. Gondoljanak csak bele, ha hagyományos kemencében sütnénk a kenyereket, milyen kis mennyiséget lehetne egyszerre készíteni. A modern, automatizált gyártósornak köszönhetően óránként több mint hétezer toast kenyeret vagyunk képesek legyártani.
Hűtés
A finom, ropogósra sült kenyérről – ami még mindig egyben van – eltávolítják a tetőt és egy vákum berendezés kiemeli a kenyeret a formából. (10) Ez után futószalag viszi a terméket a hűtőtoronyba, ahol adott ideig kering. (11) Miután megfelelő hőmérsékletre hűlt a kenyér le lehet szeletelni. A hűtésre azért van szükség, mert melegen nem lehetséges lecsomagolni műanyag tasakba a késztermékeket.
Szeletelés, csomagolás
A kihűlt kenyereket a csomagoló üzembe viszi a futószalag, ahol először felszeletelésre kerül.
(12) A szeletelt kenyér nagy előnye, hogy a vevőnek nem kell a szeleteléssel, morzsálással
bajlódnia és a szabályos szeletekből tökéletes szendvicset készíthet. Szeletelést követően jöhet
a csomagolás, amit szintén automata gép végez. (13) Itt kerül a termékek tasakját lezáró
klipszre a szavatossági idő is. Végül szalagon egy rakodó térbe kerülnek a termékek, ahol már
kézi erővel pakolják a készterméket kartonokba vagy rekeszekbe, amit raklapokon szállítanak
a késztermék raktárba. Itt a kiszállításig tárolják a kész, becsomagolt toast kenyereket. (14)
Látható, hogy mint minden termék mögött, a kenyér esetében is pontos mérnöki tervezés,
precízen beállított eszközök és gondos emberi munka áll.
Reméljük tetszett a képzeletbeli gyárlátogatás és eszébe jut, amikor legközelebb
kenyeret vásárol!