Modern zsíros kenyér

Modern zsíros kenyér

A magyar hagyományokba igencsak beleillő és mindenki által ismert zsíros kenyeret ma már érdekesebben is elkészíthetjük. Olyan érdekes alapanyagokat használhatunk például, mint az alma, boróka vagy a szegfűszeg. Régen fehér kenyérre kenték, ezért mi is ezt javasoljuk, szeletelt változatban!

Hozzávalók
– 8 szelet Ceres Szendvicskenyér
– 500 gramm hasi zsírszalonna (bőr nélkül, frissen, nyersen a legjobb)
– 2 közepes méretű vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 1 alma
– 2 szem boróka
– 1 szem szegfűszeg
– 1 csipet só
– 1 csipet frissen őrölt fekete bors

Elkészítés
A zsírszalonnát kis kockákra vágjuk és serpenyőben, közepes lángon kiolvasztjuk a zsírt. Amíg a szalonna kiolvad, tisztítsuk meg a hagymát, fokhagymát, s vágjuk őket finomra. Az almát hámozzuk meg, szeljük négyfelé, magozzuk ki, s vágjuk apró kockákra. A hagymát, fokhagymát, almát, borókabogyót, szegfűszeget adjuk az olvasztott zsírhoz, azonban csak kis részletekben, hogy a zsír ne habosodjon fel. Keverjük meg gyakran, amíg a hagyma halvány aranybarna nem lesz, majd a serpenyőt vegyük le a tűzhelyről, és a zsírt csipetnyi sóval, frissen őrölt feketeborssal fűszerezzük. Az eközben megpirított kenyeret vágjuk keresztbe és ízlésesen tálaljuk!